Vladimir Cupara (©MN Press)
Vladimir Cupara (©MN Press)

Cupara za Mozzart Sport: Đerona nema čarobni štapić, samo sistem koji nam savršeno odgovara

Vreme čitanja: 5min | pon. 11.01.21. | 07:00

"Dobra priprema meča, video analiza, taktika, to nam je doneo novi selektor“, kaže golman Orlova

Davno je bio januar 2012. godine kada smo se poslednji put radovali uspesima rukometaša Srbije. Tada su Orlovi uzeli srebro na Evropskom prvenstvu u Beogradu. Živela je tada Srbije dve nedelje za tada četu Veselina Vukovića. Posle odličja, jedinog u istoriji Srbije od samostalnosti, sve debakl do debakla. Prljav veš punio je novinske stupce posle velikih takmičenja. Smenjivali su se domaći stručnjaci, od Vladana Matića, Jovice CvetkovićaDejana Perića i Nenada Peruničića, ali rezultati su izostali. Svađe na relaciji selektor-igrači svakog januara su izlazili na površinu. Nikada Orlovi nisu igrali u najjačem sastavu, bilo je uvređenih i nezadovoljnih. Sada neki novi vetrovi duvaju u nacionalnom timu.

Izgleda je moralo da udarimo u zid, da shvatimo da nam je potreban strani selektor. I ne bilo koji stranac, nego Španac. Stručnjaci sa Iberijskog poluostrva vode najbolje klubove na svetu. Ako ne možeš da ih pobediš – pridruži im se. Prethodno rukovodstvo Rukometnog saveza Srbije na čelu sa Božidarom Đurkovićem i Draganom Škrbićem proteklog leta je izvuklo "keca iz rukava" – Tonija Đeronu, trenera koji je dugo radio u slavnoj Barseloni, trenutno na klupi francuskog Šartra. Srbija je u dvomeču sa svetskom velesilom Francuskom osvojila tri boda u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. godine. Ni najveći opstimisti se tome nisu nadali. Javnost se pita, da li je moguće da Orlovi ovako dobro igraju, gde su bili dosad? Većina prstom upiru prstom u "krivca" Đeronu.

Izabrane vesti

Milina je gledati majstorije Dejana Milosavljeva i Vladimira Cupare na golu, Mijajla Marsenića na crti, Bogdana Radivojevića s krila, "bombe" Petra Đorđića i Miloša Orbovića s bekovskih pozicija, smirenost Lazara Kukića, granitnu odbrana sa povratnikom u nacionalni tim Ilijom Abutovićem... Još kad se vrati u tim i jedan od najboljih rukometaša današnjice Petar Nenadić, biće opet Srbija respektabilna reprezentacija. Potencijal je tu.

TAKTIKA, POSVEĆENOST, ANALIZA...

(©MN Press)(©MN Press)

Junak meč u Kreteju protiv Francuske bio je golman Vesprema Vladimir Cupara. Imao je 14 uspešnih intervencija, skinuo nekoliko zicera u finišu kada su Orlovi popustili u napadu.

Šta je tajna uspeha Tonija Đerona, kako je ovako brzo od reprezentaacije koja je igrala sporo, dosadno, sada moderna reprezentacija koja igra moderno, brzo, na kontre, sa čvrstom odbranom?

"Nema selektor čarobni štapić. Jednostavno ima odličnu pripremu utakmice, dosta gledamo video-materijal, taktika je odlična, sve je odrađeno do najsitnijih detalja. Svako zna svoju ulogu. U ovakvom sistemu odlično funkcionišemo. Ne kažem da prethodnici na kormilo reprezentacije nisu imali sistem. Svaki selektor je imao nešto po čemu je bio karakterističan, ali je očigledno da nam rad sa Đeronom savršeno odgovara. Na novom smo početku koji obećava. Verujemo da ćemo nastaviti u istom ritmu. Nema opuštanja. Čeka nas meč sa Grčkom. Verujem da ćemo nastaviti u istom ritmu“, rekao je junak velikog remija (26:26) u Kreteju, Vladimir Cupara za Mozzart Sport.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE RUKOMETAŠI NORVEŠKE DA BUDU PRVACI SVETA JE 5,00.

Da li je veće iznenađenje pobeda u Zrenjaninu ili remi u Francuskoj sa Trikolorima?

"Mislim da ovaj remi nije iznenađenje jer smo ih pobedili u prvom meču. Mislim da smo Francuze više iznenadili trijumfom u prvom meču u Srbiji. Znali smo da možemo ravnopravno da igramo. Dobro smo se spremili. Bili smo u revanšu kvalitetniji u svim segmentima igre, kontrolisali smo rezultat i stvarno bi bila tragedija da smo izgubili. Malo su i portugalske sudije u finišu doprinele da izgubimo prednost“.

Spasili ste bod odbranom u poslednjem napadu sa igračem manje, zaustavili ste šut Timotija N’Gasena, asa Barselone?

"Verovao sam. Bio sam siguran da ćemo da se odbranimo taj poslednji napad. Bio sam koncentrisan, pratio sam akciju, video sam gde će da ide lopta. Odbranio sam, ali nije to samo moja zasluga. Odbrana je bila dobro postavljena“.

DOGOVOR SA ĐERONOM

U Zrenjaninu je ceo meč branio Dejan Milosavljev, u Kreteje ste vi dobili šansu svih 60 minuta, osim sedmeraca koje je branio kolega?

"Takav je bio dogovor. Pričao sam sa selektorom Đeronom. On je rekao da je jedan od razloga što je pristao da dođe da bude selektor i nas dvojica. Smatra da smo odličan tandem. Pričao sam i sa saigračima iz Vesprema i oni kažu da smo najbolji tandem golmana na svetu. Prijaju ti komplimenti. Dejan mi nije konkurencija, imamo savršeni odnos, odlično se dopunjujemo. Ono što sam naučio i u Vespremu i u prethodnim klubovima je da moram da iskoristim šansu kad god se nađem na golu, bez obzira na minute. Bolje je ovako, ne može da se brani dve utakmice po 60 minuta u tako kratkom periodu. Tempo je paklen. Sigurno da bih osećao umor. Tako je i u Vespremu gde činim tandem sa Špancem Koralesom. S njim imao dobar odnos, ali sa Dejanom je bolji, znamo se dugo“.

I Milosavljev i vi ste procvetali sa novim selektorom Đeronom, kao i većina saigrača iz reprezentacije?

"Imali smo neke dobre partije i ranije, ali se slažem da nismo ovako dobro branili kao sada. Nije samo do nas golmana, odgovara nam način odbrane. Atmosfera u reprezentaciji je sjajna, duh zajedništva nas nosi“.

SEZONA KARIJERE, NADAM SE TITULI U LIGI ŠAMPIONA

Pre nekoliko nedelje produžili ste ste ugovor sa Vespremom do 2023. godine. Briljrali ste na golu u dresu mađarskog šampiona prethodne jesesni. Da li je ovo najbolja sezone u karijeri?

"U dobroj sam formi. Možda je najbolja. Bila je dobra i prva u Španiji, u Ademar Leonu, ali i ovo je krenula odlično. Složio bih se da ide ka tome da bude najbolja. Produžetak ugovor je satisfakcija za odbrane, drago mi je što ostajem u Vespremu“.

Cupara u dresu Vesprema (©Reuters)Cupara u dresu Vesprema (©Reuters)

Ima li žala što nas neće biti na Svetskom prvenstvu koje startuje u sredu u Egiptu?

"Možda je i bolje što nas nema. Svi smo prethodnih meseci bili po karantinima, nismo bili sa porodicama. Odigrao sam već 40 do 45 mečeva ove sezone. Stvarno je naporno, psihiološki teško da se izdrži. Ne žalim previše što nas nema u Egiptu. Vreme radi za nas. Ne treba da poletimo nego da nastavimo da radimo i verujem da idu bolji dani za srpski rukomet“.

Poslednjih dana dobili ste veliki publicitet u domaćim medijima. Imate nepodeljenu podršku javnosti?

"Jeste, primetio sam da su mediji odlično ispratili ove utakmice s Franuskom. Zovu nas novinari. To ranije nije bio slučaj. Svi nas hvale. Drago mi je sa smo probudili rukometnu Srbiju, da imamo podršku“.

Krajem prošle godine Vesprem opet nije uspeo da dođe do evropske krune. Kada će pehar Lige šampiona da stigne u Mađarsku?

"Nadam se u junu već. Redovni smo učesnici završnog turnira. Verujem se da ćemo i ove godine igrati u Kelnu. Vesprem je savšeno organizovan, veliki klub, državni, svi nas ovde u gradu tretiraju kao bogove. Imamo odlične uslove, blizu je i jezero Balaton. Na četiri sata sam do Beograda. Uživam ovde. Nadam da ćemo u naredne tri godine bar jednom da osvojimo toliko željenu titulu“, zaključio je jedan od najboljih golmana današnjice Vladimir Cupara.


tagovi

Toni ĐeronaVespremRukometna reprezentacija SrbijeRukometna reprezentacija FrancuskeVladimir Cupara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara